Kortfattat om räntor…
Anta att du ska renovera eller vill ha en ny bil, men saknar pengar. Då kan så klart ett lån vara lösningen, det är så de flesta gör. Att låna pengar kostar pengar, men hur mycket pengar lånet kostar, det vill säga räntan, varierar.
Exakt hur mycket ränta du betalar för ditt lån beror bland annat på lånebeloppet, löptiden och din personliga riskprofil. Räntan är olika för varje bank eller långivare. Ett tips är att alltid göra en en objektiv jämförelse innan du tar ett lån. På så sätt kan du vara säker på att hitta det lämpligaste lånet med den lägsta räntan. Det kommer att spara mycket pengar.
I den här guiden försöker vi så enkelt som möjligt besvara frågan: ”Hur fungerar räntan på ett lån?”.
Varför betalar man ränta på ett lån?
Räntan på ett lån är en avgift som betalas till långivaren för att denne ställer pengarna till förfogande och den risk som banken eller långivaren tar. Det finns också kostnader för att bevilja ett lån och räntan fungerar som ett avskräckande medel mot utebliven betalning.
Ytterligare kostnader kan tillkomma
Dessa kostnader syns inte alltid i själva räntan, men du betalar dem. Jämför därför inte bara räntorna när du väljer ett lån, utan även om det kommer till övriga avgifter. Detta kan vara allt ifrån administrativa kostnader till fakturaavgifter.
Hur fungerar räntan på ett privatlån?
Här i Sverige kan du välja mellan två typer av konsumentkrediter: privatlån och löpande krediter. Med ett privatlån lånar du ett större belopp på en gång. Du får pengarna direkt på ditt konto. Då betalar du fast ränta och amortering varje månad. Eftersom löptiden (den period under vilken du måste betala tillbaka lånet) är bestämd vet du i förväg exakt hur mycket lånet kommer att kosta och när det ska betalas tillbaka.
Den fasta räntan på ett privatlån beror på flera faktorer:
- Det totala lånebeloppet
- Begreppet
- Din personliga riskprofil
- Ytterligare försäkringar
- Räntan på ett privatlån och lånebeloppet
För det första påverkar det totala lånebeloppet räntan. Ju mer pengar du lånar, desto lägre (generellt sett) är räntan. Detta leder till att andelen kostnader är högre för ett litet lånebelopp än för ett större lånebelopp.
Räntesatsen kan variera beroende på längd
Generellt gäller följande: ju längre löptid, desto lägre månadskostnader. En längre sikt verkar därför intressant. Men med en längre löptid betalar du också räntekostnader under en längre period. Detta gör lånet ännu dyrare. Vårt råd är därför att välja en så kort löptid som möjligt, med lätt hanterbara månadskostnader.
Långivaren gör ofta en personlig riskprofil
Innan en långivare lånar ut pengar till dig gör de först en personlig riskprofil för dig. De tittar bland annat på din ålder, din inkomst och dina fasta kostnader, aktuella lån och eventuella betalningsanmärkningar. De gör detta för att täcka risken. I många fall innebär det att långivaren kollar upp din finansiella historik via UC. UC står för Upplysningscentralen, vilket är ett kreditupplysningsföretag som många långivare använder sig utav. Om du har för många kreditupplysningar hos UC kan det dock påverka din kreditvärdighet negativt. Många tror ofta att UC är det enda sättet att få en kreditupplysning, men så är inte fallet, UC råkar bara vara det största företaget de flesta banker och långivare använder sig av. På så sätt har UC tyvärr kommit att bliva synonymt med kreditupplysning.
Tre frågor du bör ställa dig om du står inför valet att ta ett lån:
Hur min ekonomi ut? Innan du ansöker om ett lån ska du först kontrollera hur din ekonomi ser ut nu och hur du tror att den kommer att se ut under lånetiden. Det första som banken tittar på är den ekonomiska bakgrunden hos den person som ansöker om lånet. Oavsett om det är via UC eller någon annan kreditupplysningstjänst.
- Läs även: Vilka försäkringar bör man ha?
Kommer jag klara av att betala lånet i tid? Innan du ansöker om ett lån ska du tänka över om du är disciplinerad nog och tänker på vikten av att betala alla dina ekonomiska åtaganden. Det kan då vara en bra idé att själv, eller tillsammans med sin partner, att göra en detaljerad budget så att ni med säkerhet vet att ni kommer att kunna betala alla räkningar och utgifter. Om du klarar av detta kommer det även att vara en investering inför framtida lån då det kommer detta att synas i dina finansiella uppgifter.
Har jag läst igenom det finstilta? Väldigt många glömmer eller underskattar villkoren. På så sätt kan du försäkra dig om att du är berättigad eller inte och slippa slösa tid på att ansöka för att sedan få avslag på din ansökan eftersom du inte är berättigad, vilket du faktiskt kan veta om du tittar på de villkor som anges.
Sammanfattningsvis: Hur fungerar räntan på ett lån?
Som vi gått igenom så betalar du alltid ränta på ett lån. Exakt hur mycket ränta du betalar beror på flera faktorer, du kan t.ex. ta ett lån med låg ränta men över längre tid och på så sätt ändå betala samma totala räntekostnad som för ett lån med högre ränta under kortare tid. Det är därför alltid klokt att först göra en objektiv jämförelse av de lån du väljer mellan. På så sätt kan du vara säker på att hitta det lämpligaste lånet med lägsta möjliga totala ränta.