Att vara lite förberedd gör enorm skillnad…
Att vara nybliven pappa är en spännande och utmanande tid. Det finns mycket att lära sig och det är helt naturligt att göra misstag. I den här guiden går vi igenom 10 vanliga misstag de allra flesta gör när vi är ”nya på jobbet” som föräldrar, men vi går också igenom tips på hur du kan undvika misstagen helt och hållet. Förhoppningsvis kan dessa tips till nyblivna föräldrar göra jobbet lite lättare. Det finns dock ingen ’one size fits all’-metod för föräldraskap, alla barn och föräldrar är unika, men det finns en massa universella sanningar, och det är precis sånt som dessa 10 goda råd till nyblivna föräldrar handlar om.
Vanliga misstag nya föräldrar gör
Här är de tio misstagen vi kommer att gå igenom:
- Ignorerar känslomässiga signaler
- Jämför sitt barn med andra
- Missar att skapa en nattiningsrutin
- Försöker lösa allt på egen hand
- Ignorerar egna behov
- Förlitar sig för mycket på äldre råd
- Glömmer att kommunicera med sin partner
- Använder för mycket kritik
- Ger inte nog med beröm
- Förlorar tålamodet för lätt
1: Ignorerar känslomässiga signaler
Det är lätt att glömma att även små barn har stora känslor. Dessa känslor kan komma till uttryck på olika sätt, inklusive gråt, ilska och till och med tillbakadragenhet. Ett vanligt misstag som nya pappor gör är att ignorera dessa känslomässiga signaler eller avfärda dem som ”barnsliga”. Men det är viktigt att förstå att dessa uttryck är ditt barns sätt att kommunicera sina behov och känslor. Att ignorera dessa signaler kan leda till att ditt barn känner sig missförstått och otryggt.
Så undviker du att ignorera känslomässiga signaler
Lär dig att tolka ditt barns känslomässiga signaler och svara på dem på ett lämpligt sätt. Detta kan innebära att trösta ditt barn när de är upprörda, att ge dem utrymme när de behöver vara ensamma, eller att diskutera deras känslor med dem när de är äldre. Kom ihåg, att validera ditt barns känslor lär dem att deras känslor är viktiga och att de kan lita på dig med dem.
2: Jämför sitt barn med andra
Varje barn är unikt och utvecklas i sin egen takt. Trots detta kan det vara frestande att jämföra ditt barns framsteg med andra barns. Du kanske undrar varför ditt barn inte går än när grannens barn började gå för flera månader sedan. Men denna typ av jämförelse är inte bara ojust mot ditt barn, det kan också skapa onödig stress och press.
Så undviker du att jämföra ditt barn med andra
Istället för att jämföra ditt barn med andra, fokusera på ditt barns individuella framsteg. Kom ihåg att utvecklingsmilstolpar bara är riktlinjer, inte fasta regler. Om du är orolig för ditt barns utveckling, prata med en läkare eller hälso- och sjukvårdsspecialist.
3: Missar att skapa en nattningsrutin
Sömn är absolut nödvändigt för både dig och ditt barn. Men att få ditt barn att sova genom natten kan vara en stor utmaning. Ett vanligt misstag är att inte skapa en fast nattiningsrutin. Utan en rutin kan ditt barn ha svårt att varva ner och förstå att det är dags att sova.
Så skapar du en nattningsrutin
Börja med att skapa en lugnande kvällsrutin som hjälper ditt barn att varva ner och förstå att det är dags att sova. Detta kan inkludera bad, uppläsning och mysig tid tillsammans. Var konsekvent med rutinen och håll fast vid den varje kväll. Var tålmodig, det kan ta tid innan ditt barn anpassar sig till rutinen. För mer detaljerade råd om hur du kan få din bebis att sova hela natten, kolla in vår guide.
4: Försöker lösa allt på egen hand
Det finns en föreställning om att en bra förälder är självständig och kan lösa alla problem på egen hand. Men att vara förälder är ett stort jobb, och det är helt okej att be om hjälp. Att försöka lösa allt på egen hand kan leda till utbrändhet och kan faktiskt göra ditt föräldraskap mindre effektivt.
Så undviker du att försöka lösa allt på egen hand
Kom ihåg att det är okej att be om hjälp. Detta kan vara från din partner, familj, vänner eller professionella resurser. Använd de verktyg och resurser som finns tillgängliga för att underlätta din föräldraroll. Detta kan innebära allt från att anlita en barnvakt till att söka råd om att uppfostra barn.
5: Ignorerar egna behov
Som ny pappa är det lätt att bli så uppslukad av ditt barns behov att du glömmer bort dina egna. Men att ständigt sätta dina behov åt sidan kan leda till utmattning och kan påverka din förmåga att ta hand om ditt barn.
Så undviker du att ignorera dina egna behov
Kom ihåg att ta hand om dig själv, både fysiskt och mentalt. Detta kan innebära att ta tid för motion, äta hälsosamt, få tillräckligt med sömn, och tillbringa tid på hobbyer eller aktiviteter som du njuter av. Genom att ta hand om dina egna behov kan du vara i bästa form för att ta hand om ditt barns behov.
6: Förlitar sig för mycket på äldre råd
Äldre råd och traditioner har sin plats, men de bör inte vara den enda källan till föräldrainformation. Forskning och bästa praxis inom barnomsorg utvecklas ständigt, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad med aktuell information. Att förlita sig för mycket på äldre råd kan leda till att du missar viktig ny information som kan hjälpa dig i ditt föräldraskap.
Så undviker du att förlita dig för mycket på äldre råd
Håll dig uppdaterad med aktuell forskning och rekommendationer från pålitliga källor, som din barnläkare eller erkända barnvårdsorganisationer. Balansera äldre råd och traditioner med aktuell forskning för att göra välgrundade beslut om ditt barns vård.
7: Glömmer att kommunicera med sin partner
Att bli förälder innebär stora förändringar, och det är viktigt att komma ihåg att du och din partner är ett team. Många nya pappor kan glömma att kommunicera sina tankar, känslor och planer för barnet med sin partner, vilket kan skapa en känsla av distans eller oenighet.
Så undviker du att tappa kommunikationen med din partner
Öppen och ärlig kommunikation är nyckeln. Prata med din partner om dina tankar, känslor, farhågor och förväntningar. Var tillgänglig för att lyssna på din partners perspektiv och var beredd att kompromissa när det behövs. Missförstånd och osäkerhet kan lätt leda till vanliga bråk i förhållanden, så öppen kommunikation är nödvändigt.
8: Använder för mycket kritik
Det är naturligt att vilja att ditt barn ska lära sig och utvecklas, och ibland kan detta leda till överdriven kritik. Men för mycket kritik kan vara skadligt för ditt barns självkänsla och självförtroende, och kan skapa en negativ atmosfär i hemmet.
Så undviker du att använda för mycket kritik
Försök att använda konstruktiv feedback istället för rå kritik. Om ditt barn gör något fel, förklara varför det var fel och ge dem en chans att rätta till det. Kom ihåg att uppmuntra och berömma ditt barn när de gör något bra, inte bara fokusera på misstagen. Du kan hitta fler tips på vår sida om positiva saker att säga till barn.
9: Inte nog med beröm
Liksom för mycket kritik, kan också bristen på beröm vara skadligt för ditt barns självkänsla. Barn behöver känna att deras ansträngningar erkänns och uppskattas, och att de gör saker bra.
Så säkerställer du att du ger tillräckligt med beröm
Se till att du ger ditt barn gott om beröm för både stora och små framsteg. Uppmärksamma de saker de gör väl, inte bara de saker de behöver förbättra. Genom att berömma ditt barns ansträngningar, och inte bara resultaten, hjälper du dem att utveckla en känsla av självvärde och kompetens.
10: Förlorar tålamodet för lätt
Det är ingen hemlighet att föräldraskap kan vara utmanande och ibland frustrerande. Barn lär sig och växer, och de kommer att göra misstag längs vägen. Men att förlora tålamodet och reagera med ilska eller irritation kan skrämma ditt barn och skapa en stressad atmosfär i hemmet.
Så undviker du att förlora tålamodet för lätt
Kom ihåg att ditt barn är just ett barn, och de är fortfarande i en lärandeprocess. Ta djupa andetag, räkna till tio, eller gör vad du behöver för att lugna ner dig innan du reagerar på ditt barns beteende. Ibland kan det vara användbart att ta en kort paus och samlas innan du hanterar situationen. Förståelse och tålamod är viktiga komponenter i att uppfostra barn.
Tristess, både hos dig själv och barnen kan lätt leda till att man tappar tålamodet. Kolla in vår lista med 100 saker att göra när man har tråkigt för tips på saker att sysselsätta er med.
Sammanfattningsvis om dessa vanliga misstag
Här är kortfattat om de 10 vanligaste misstagen nyblivna föräldrar gör, och hur vi rekommenderar att du tänker kring dem för att undvika att gå i samma fälla som alla andra.
- Ignorerar känslomässiga signaler: Lär dig att tolka ditt barns känslor och svara på dem på ett lämpligt sätt.
- Jämför sitt barn med andra: Fokusera på ditt barns individuella framsteg snarare än att jämföra dem med andra.
- Missar att skapa en nattningsrutin: Skapa en fast kvällsrutin för att hjälpa ditt barn att sova bättre.
- Försöker lösa allt på egen hand: Be om hjälp när du behöver det och utnyttja tillgängliga resurser.
- Ignorerar egna behov: Ta hand om dig själv för att kunna ta hand om ditt barn.
- Förlitar sig för mycket på äldre råd: Balansera traditionella råd med aktuell forskning.
- Glömmer att kommunicera med sin partner: Håll kommunikationen öppen för att stärka ditt förhållande och ditt föräldraskap.
- Använder för mycket kritik: Fokusera på konstruktiv kritik snarare än negativ.
- Inte nog med beröm: Ge ditt barn mycket och specifikt beröm för att bygga upp deras självkänsla.
- Förlorar tålamodet för lätt: Lär dig att hantera stress och behåll tålamodet i utmanande situationer.
Det här är bara några av de vanliga misstagen nya pappor gör. Kom ihåg, ingen är perfekt och alla gör misstag. Det viktigaste är att du lär dig från dem och fortsätter att växa som förälder. Lycka till på din föräldraresa!