Sluta upprepa dig för att få resultat…
Alla föräldrar vill självklart att ens barn ska vara försiktiga för att undvika olyckor och andra hemskheter. Men att säga ”Var försiktig!” funkar betydligt sämre än man tror. Innan ditt barn fyllt 3 har du säkerligen sagt det minst tusen gånger, och du vet ju själv hur lyhörd du är på något som någon sagt till dig tusentals gånger på samma sätt. Det är lätt att barnet tar för givet att du kommer säga ”Var försiktig!” och slutar därför lyssna. Men det är inte bara det faktum att det blir tjatigt att höra samma uppmaning hela tiden som är problemet, nej problemet är lite mer komplext än så. Att säga ”Var försiktig!” är nämligen inte särskilt pedagogiskt, för vad betyder det egentligen?
Vad menar man med ”var försiktig”?
Du, precis som jag, säger den här meningen minst en gång om dagen till ditt barn, men vad menar vi egentligen när vi säger det? Menar vi att barnet ska gå långsamt? Titta sig omrking? Ducka? Hoppa? Krypa? Hålla hårt i något? Hålla löst i något? Alla de här sakerna är definitionen av ”Var försiktig”, så hur ska vårt barn kunna förstå vad vi förväntar oss av det? Det är helt enkelt inte pedagogiskt att säga ”Var försiktig!”.
Men vad ska man säga istället då? Jo det finns faktiskt en massa bra saker du kan säga som både är mer tydliga och som hjälper barnet att själv bilda sig en uppfattning om vad man bör vara aktsam för och vilka potentiella risker som finns i olika situatuioner. Här är 6 sådana saker.
6 bättre alternativ än ”Var försiktig!”
- Ser du… Att den här busken är taggig? Att vågorna är stora? Att de här stenarna är hala?
- Prova att… Ta små steg. Ta korta steg. Böja på knäna när du går.
- Prova använda… Händerna. Fötterna. Den där pinnen.
- Kan du höra… Motorvägen? Att bilarna kör fort? Att floden forsar kraftigt?
- Känns… Den där stenen är stabil? Marken ojämn? Det halt?
- Känner du dig… Rädd? Uppspelt? Glad? Orolig?
När du pratar med ditt barn på det här sättet och ställer frågor till det så triggar du barnet att ta in mer information om omvärlden. Detta guidar barnet till att lista ut vad som är en risk och vad som är säkert, vilket gör barnet bättre på att faktiskt vara försiktigt. Det är heller inte speciellt mycket jobbigare för dig att börja använda den här typen av frågor. Det är ett enkelt sätt att faktiskt få ditt barn att vara försiktigt och att lära sig förstå världen och alla risker som finns i den, något alla barn behöver hjälp med. Men att konstant skrika ”Var försiktig!” leder ingen vart.
Få bättre kontakt med ditt barn
På tal om det här med att ställa frågor för att få ditt barn att tänka efter så bör du även läsa vår lista med 9 Frågor till barn som får dem att öppna upp.
Böcker om föräldraskap
Det är inte lätt att vara förälder, det faktiskt väldigt svårt. Därför kan det ofta kännas skönt att läsa en bra bok om just föräldraskap, för att få perspektiv på saker och tips på hur man ska agera i olika situationer. På Bokus.se/Föräldraskap hittar du massvis med sådana böcker.