Så vet du när det är dags att byta bilbarnstol…
När det kommer till säkerhet i bilen är rätt bilbarnstol avgörande. Men när byter man bilbarnstol egentligen? Hur vet om om det är dags? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att säkerställa att ditt barn reser säkert, oavsett om de är i trotsåldern eller har passerat den.
De olika typerna av bilbarnstolar
Bilbarnstolar är indelade i olika grupper, anpassade för barnets olika åldrar, längder och vikter och precis som vi byter från liggdel till sittdel på barnvagnen så byter vi bilbarnstol vid olika tidpunkter i barnest utveckling.
Olika typer av bilstolar
- Babyskydd (Grupp 0 och 0+): Används från födseln upp till omkring 15 månader. Dessa är alltid bakåtvända, vilket är det säkraste sättet för spädbarn att resa.
- Bilbarnstol (Grupp 1): För barn mellan 9 månader och 4 år, eller 9 till 18 kg. Det är lagkrav att dessa ska vara bakåtvända för barn upp till 4 års ålder. Det är dock alltid säkrare för barnet att åka bakåtvänt även efter 4 års ålder.
- Framåtvänd Bilbarnstol eller Högryggad Bältesstol (Grupp 2/3): För barn mellan 4 och 12 år, eller 15 till 36 kg. Barnet sitter framåtvänt och använder bilens eget bälte.
- Bälteskuddar: Används för äldre barn, vanligtvis från 22 kg och uppåt, men barnets längd är också en viktig faktor eftersom hela idén med bälteskuddar är att höja upp barnet så att bilens bälte passar ordentligt.
När Byter Man Bilbarnstol?
Du byter bilbarnstol baserat på barnets ålder, vikt och längd. Varje stol är utformad för att skydda barnet bäst under en specifik utvecklingsfas. Här är alla detaljer du behöver för att avgöra om det är dags att byta bilbarnstol.
Byta från babyskydd till bilbarnstol
Babyskydd används från det att barnet är nyfött till det kan sitta upp själv, vilket oftast inträffar mellan 9 månader och 1 år. Denna förmåga är avgörande eftersom bilbarnstolen har en upprätt position jämfört med det liggande läget i ett babyskydd. Det är dock viktigt att notera att barnet fortfarande bör resa bakåtvänt.
Här är saker att hålla utkik efter för att avgöra om det är dags att byta till bilbarnstol:
- Barnets huvud sticker upp över kanten på babyskyddet.
- Barnets vikt överstiger viktgränsen för babyskyddet, som vanligtvis ligger runt 13 kg.
- Barnet sitter för trångt:
Byta från bilbarnstol till framåtvänd bilbarnstol
Övergången från en bakåtvänd bilbarnstol till en framåtvänd sker vanligtvis runt 4 års ålder då det är lagstadgat att barn upp till 4 år ska sitta bakåtvända. Det är dock alltid rekommenderat att hålla barnet bakåtvänt så länge som möjligt, eftersom det är säkrare. När barnet är redo att byta till en framåtvänd stol, bör du vara uppmärksam på följande punkter:
Här är saker att hålla utkik efter för att avgöra om det är dags att byta till framåtvänd bilbarnstol:
- Barnets huvud sticker upp över kanten på bilbarnstolen.
- Barnets vikt och längd ligger utanför stolens specificerade gränser.
- Barnet sitter inte längre bekvämt i stolen.
Byta från framåtvänd bilbarnstol till bälteskudde
Slutligen kommer barnet att vara redo att gå över till en bälteskudde när det växer ur den framåtvända stolen, vilket vanligtvis sker vid runt 6-7 års ålder. Det är dock viktigt att barnet är tillräckligt långt, eftersom syftet med bälteskudden är att barnet ska komma upp en bit så bältet sitter rätt.
När du avgör om barnet är redo för denna övergång, tänk på följande:
- Barnet bör vara tillräckligt stort för att sitta med knäna böjda vid kanten på sätet, utan att behöva slå ihop sina ben.
- Barnet bör vara tillräckligt långt för att bältet kan sitta korrekt på kroppen. Bältet ska gå över axlarna och inte över nacken. Höftbältet ska vara över höfterna, inte över magen.
- Barnet bör kunna sitta upprätt hela resan, utan att luta eller vrida sig ur position.
Varför ska barn sitta bakåtvända i bilen?
En fråga som ofta dyker upp när det gäller bilbarnstolar är varför barn ska sitta bakåtvända. Svaret är ganska enkelt: för säkerhetens skull.
Barn har proportionellt sett större huvuden än vuxna och deras nackmuskulatur är inte lika utvecklad. Vid en eventuell frontalkrock, vilket är den vanligaste typen av kollision, kommer ett framåtvänt barn att utsättas för en kraftig framåtrörelse. Denna rörelse kan leda till svåra skador i nacke och ryggrad på grund av barnets tyngre huvud och svagare muskulatur.
När barnet sitter bakåtvändt i bilen fördelas kraften vid en eventuell kollision över en större yta, vilket skyddar barnets huvud och nacke betydligt mer. Forskning har visat att barn som sitter bakåtvända i bilen har fem gånger mindre risk att skadas i en kollision än de som sitter framåtvända.
Därför rekommenderar experter att barn ska sitta bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till fyra års ålder eller längre om barnets storlek och bilbarnstolens specifikationer tillåter det.
- Läs även: ”15 roliga billekar!”
Att Kontrollera Säkerheten för Ett Begagnat Babyskydd
Att köpa ett begagnat babyskydd kan verka lockande, särskilt om budgeten är stram. Men innan du gör det, bör du göra en grundlig kontroll. Varför, kanske du undrar? Ett ord: säkerhet. Här är några tips för att säkerställa att du köper ett babyskydd som är säkert och lämpligt för ditt barn.
1. Ta en titt på kvittot:
Sättet att börja är med kvittot. Om säljaren kan tillhandahålla detta, har du möjlighet att bekräfta babyskyddets ålder. Att veta detta är viktigt eftersom plasten i ett babyskydd kan försvagas med tiden och därmed påverka dess prestanda i en kollision. Generellt sett, om ett babyskydd är äldre än 5-6 år, bör du kanske överväga att leta vidare.
2. Inspektera skador och slitage:
Nästa steg är att noggrant inspektera babyskyddet för eventuella skador eller slitage. Håll utkik efter sprickor i skalet, slitage på remmarna, eller om någon del av det ser ut att ha blivit lagad eller modifierad. Detta kan signalera att skyddet inte kommer att erbjuda optimalt skydd i en kollision.
3. Kontrollera godkännandenumret:
Varje babyskydd som säljs inom EU måste ha ett godkännandenummer, vilket visar att det uppfyller de nuvarande säkerhetsstandarderna. Numret ska börja med ”E” följt av en siffra inom en cirkel, och sedan ett serienummer. Säkerställ att babyskyddet du tittar på har detta nummer och att det är läsbart.
4. Fråga om kollisioner:
Slutligen, glöm inte att fråga om babyskyddet har varit inblandat i en kollision. Även om det kan vara svårt att avgöra detta genom att bara titta på babyskyddet, kan en kollision påverka dess förmåga att skydda ett barn vid en framtida kollision. Om säljaren medger att det har varit inblandat i en kollision, eller om de verkar ovilliga att svara, är det bäst att undvika att köpa det.
Det här kan verka som mycket att komma ihåg, men en liten extra tid och ansträngning nu kan göra en enorm skillnad längre fram.
Svenska lagar och regler kring bilbarnstolar och babyskydd
På tal om bilbarnstolar och babyskydd så är det bra att känna till de regler och lagar som finns kopplat till ämnet:
Lagar och regler för barn under 135 cm
- I Sverige är det lagkrav på att barn under 135 cm ska använda en godkänd bilbarnstol.
- Barn ska färdas bakåtvänt upp till minst 4 års ålder. För maximal säkerhet rekommenderas det att barn fortsätter att färdas bakåtvänt så länge som möjligt, upp till 6 års ålder.
Regler för barn över 135 cm
När barnet överstiger 135 cm i längd kan de börja använda bilens vanliga säkerhetsbälte. Det är dock av största vikt att bältet sitter korrekt.
- Diagonalbältet ska gå över axeln, inte halsen.
- Höftbältet ska ligga över höften, inte magen.
Säkerhetsstandarder för bilbarnstolar och babyskydd
Alla bilbarnstolar och babyskydd som säljs och används i Sverige ska uppfylla gällande säkerhetsstandarder. Det är olagligt att använda produkter som inte uppfyller dessa standarder.
- Godkända säkerhetsstandarder inkluderar ECE R44/04, ECE R129 (i-Size), och Plus Test.
Airbag och barn
Ett viktigt krav att ha i åtanke är att barn under 140 cm måste sitta på baksätet om det finns en aktiv airbag på framsätet.
- Om det är nödvändigt att barn under 140 cm sitter fram så måste airbagen stängas av.
Att inte följa dessa lagar och regler kan leda till böter. Men viktigast av allt, det kan utsätta ditt barn för onödig fara. För att säkerställa barnets säkerhet, var alltid uppdaterad med gällande lagar och rekommendationer kring bilbarnstolar och babyskydd i Sverige. Vid osäkerhet, rådfråga gärna en expert eller en auktoriserad återförsäljare.
Sammanfattningsvis om att byta bilbarnstol
Att veta när du ska byta bilbarnstol är viktigt för att säkerställa att ditt barn är säkert på vägen. Här är en snabb sammanfattning som besvarar frågan: ”När byter man bilbarnstol?”
- Babyskydd till Bilbarnstol: Byt från babyskydd till bilbarnstol när barnet kan sitta upp själv, oftast runt 9 månader till 1 år. Barnet ska dock alltid resa bakåtvänt så länge som möjligt.
- Bilbarnstol till Framåtvänd Bilbarnstol: Byt till en framåtvänd bilbarnstol när barnet växer ur den bakåtvända stolen, vanligtvis runt 4 års ålder.
- Framåtvänd Bilbarnstol till Bälteskudde: Byt till en bälteskudde när barnet växer ur den framåtvända stolen, vanligtvis vid cirka 6-7 års ålder. Men det är egentligen längden som avgör när det är säkert.
Trevlig bilresa!